Jdi na obsah Jdi na menu
 


NÁRODNÍ KOLO ZLATÁ UDICE 2021 - HRADEC KRÁLOVÉ 18.-20.června 2021

29. 6. 2021

Rada ČRS ve spolupráci s Východočeským územním svazem, místní organizací Hradec Králové, místní organizací Jaroměř a SPŠ, SOŠ a SOU Hradec Králové. Pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Mgr. Mrtina Červíčka, brig.gen.v.v. a primátora statutárního města Hradce Králové prof. PharmDr. Alexandra Hrabálka, CSc. pořádali NÁRODNÍ KOLO ZLATÁ UDICE 2021.

Celé třídenní pořádání bylo s ohledem na mimořádná opatření a vývoj epidemiologické situace v ČR.

Na místo konání se sjeli 6-ti členná družstva zastupující jednotlivé územní svaz. Východočeský, Západočeský, Jihočeský, Středočeský, MRS Brno, pro Severní Moravu a Slezko, Praha.

Po vyhodnocení OKRESNÍHO KOLA ZLATÉ UDICE konaného dne 1.6.2021 v Prachaticích, zástupce za MO ČRS Vimperk a do družstva Jihočeského územního svazu byl žák J. Krejsa ( ryb. kr. Zdíkov).

Složení šestičlenného družstva JČÚS bylo: žáci- M.Strupek, J.Dvořák, F. Jančička, J. Krejsa; Dorost- K. Benešová; Žákyně- Lucie Sobková

Po uvolnění opatření nebylo moc času trénovat na hřišti v Prachaticích pod vedením Ivana Riegra Rybolovnou techniku. Přesto i za těchto omezených možností jsme odjížděli do Hradce Králové podpořit sestavené Jihočeské družstvo. Celou výpravu vedl Zdeněk Paule a z MO Vimperk jí doplňoval Vilém Klapsia ml. jako osobní asistent J. Krejsy a Vilém Klapsia st.

Pro našeho zástupce bylo zajištěno ubytování i materiální podpora. To jak zapůjčená výbava od I. Riegra, MO ČRS Vimperk, kroužku Zdíkov a rodiny Klapsiů. Základní výbava byla: plavačková bedna f. Milo, 11,5m dělička Coolmic se 4 Top sety, 7m bolognese, 6 a 7m biče.

První den po příjezdu nám v testech a poznávačkách paní štěstěna moc nepřála. Poznávání ryb probíhalo přímo v učebně u akvárií, kde byly jen živé ryby. Poznávání živých rostlin probíhalo rovněž v samostatné učebně. Poznávání živočichů ve vodě kolem vody bylo v další učebně a některé exempláře byly vypreparované. Následné testové otázky mnohé účastníky dostali z jistého bodového zisku do nejistoty. Družstvo jihočeského územního svazu celkově v Rybářských znalostech obsadilo 7 místo.

Ve druhém dni od 4 hodin ráno probíhali přípravy na 2 kola Lovu ryb udicí. Lov ryb udicí se odehrával na řece Orlici v místech, kde byla hloubka od 3m do 6m a průtok byl 11m3/s. Přesně takové hloubky si naše družstvo nepřálo, ale paní štěstěna přesto tato hluboká místa vybrala. J.Krejsa prokázal, že trénink s děličkou na řece Blanici a Zdíkoveckém rybníce nebyl marný. V prvním kole ulovenými rybami udělal jasné 1 místo ve svém A sektoru a odpoledne ve druhém kole se umístil na 2 místě. Za jednotlivce při LRU obsadil celkově pěkné 2 místo. Bohužel ostatním členům družstva se tolik nedařilo a i přes 28,88 kg ryb se družstvo JČÚS umístilo na 4 místě.

Třetí den se všichni přesunuli na fotbalové hřiště, kde probíhala celý den poslední část ZU a to Rybolovná technika. Ta byla složená z disciplín: Hod mouchou na terče (mokré hody, suché hody); Hod zátěží na terče – Arenberg, Skish; Hod zátěží do dálky; Hod mouchou do dálky. V těchto disciplínách byl znát deficit a mnoho času stráveného mimo tréninková hřiště. Někteří z družstva si zlepšili své osobní rekordy a tak při hodu 7,5g zátěží bezpečně překonal J. Krejsa hranici 60m. Družstvo JČÚS přesto dokázalo, že je pro ostatní velkým soupeřem a udrželo si 3 místo.

Vše jednou končí a také tady bylo nutné úspěchy sečíst. Tak se taky stalo poslední den. Po sečtení výsledků jednotlivých družstev, družstvo JČÚS při součtu všech pořadí (14) skončilo celkově na 5 místě. Vzhledem k celorepublikové i mezinárodní epidemiologické situaci to byl pro všechny skvělý výsledek. Závodníci poznali co musejí do příště ještě zlepšit a kde mají své slabiny.

Rozhodně bez podpory všech kolem a to včetně svých mateřských organizací by to mnozí nedokázali. Veliké díky patří všem co vytvářejí podmínky a předávají informace o tomto druhu rybářského závodu s mnohaletou historií. Všichni co někdy Zlatou udicí prošli a mají rádi sportovní rybaření věříme, že podpora a atraktivita Zlaté udice složené ze soutěžních disciplín Rybářské znalosti, Lov ryb udicí, Rybolovná technika si najde další zájemce v našich rybářských kroužcích a v našem okolí pod vedením MO ČRS Vimperk.

Petrův zdar!

Milan Sojka